Pewnego razu szukałam przepisu kuchni śląskiej, który byłby połączeniem tradycji i świeżego podejścia do kulinariów i niestety takiego nie znalazłam. Pomyślałam, że fajnie by było stworzyć blog z takimi właśnie przepisami.
Kuchnia śląska pełna jest dań wyszukanych ale też zwyczajnych i prostych, o czym pisze Wera Sztabowa w swojej kultowej książce "Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej". I choć jestem "krojcokiem" (moi dziadkowie od strony mamy byli repatriantami wojennymi zza Buga) to książka ta była u nas w domu od kiedy pamiętam a rolady i kluski śląskie na stole obowiązkowo w każdą niedzielę.
Książką Wery Sztabowej będę się mocno posiłkować, ale przepisy które tu znajdziecie niejednokrotnie będą zmieniane na potrzeby dzisiejszych smakoszy, często wegan czy wegetarian.
Mam nadzieję, że odwiedzając Nudelkulę* odkryjecie kuchnię śląską pełną bardzo ciekawych smaków, interesujących połączeń, pełną kulinarnych wpływów z Czech, Niemiec a nawet Turcji.
Z nadzieją na rozkwit kuchni Śląska życzę miłej lektury i smacznego!
Gorące podziękowania dla Henryka, za fantastyczne loga!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz